Det skal åbenbart ikke være nemt…

Mandag formiddag fik vi de længe ventede Kitagutscheins, som betyder at pigerne kan starte ininstitution. Jeg ringede straks til vores Kita, men lederen havde fri. Jeg ringede igen tirsdag, og vi aftalte at vi skulle komme forbi tirsdag kl. 15 til en snak.
Det gik såmænd også rigtig fint – ingen tvivl om at Astrid bliver deres lille kæledægge. Lederen sagde at de kunne starte på mandag med deres indkøring, og man startede med at være der 1 time om dagen, sammen med forældreren. Fint, fint!
Vi skulle dog også have et dokument fra børnelægen om at de ikke fejlede noget og om at de var blevet vaccineret!
Så inden mandag k. 9, skal jeg altså finde en børnelæge som IKKE har ferielukket (det er ferietid nu, skolerne starter fx først i næste uge), som TAGER nye patienter ind, og som HAR tid til at se på to børn.  Ellers må børnene IKKE starte på mandag😩🔫
Vi kontaktede 5 læger i går – en tog ikke nye patienter ind og resten havde ferielukket. Aaaaaaaarrrrmen altså, det skal åbenbart ikke være let…

Første tur til DK som udenlandsdanskere

Så er vores korte visit i Danmark forbi, og vi kører nu igen mod Berlin.

Køreturen til Roslev gik rigtig godt. Vi kørte fra Berlin torsdag kl. 16.30, i vores lejede Opel Insignia. Dejlig bil by the way. Vi holdt 45 min pause undervejs, hvor vi spiste madpakker og legede på en legeplads, og så var vi i Roslev kl. 23.40.
Børnene var faldet i søvn undervejs, så de var lige til at bære i seng. Det kan anbefales at køre så sent, så det ikke føles som så lang en tur for børnene.
Vi voksne havde hentet Mads og monopolet som podcast, som vi hørte hele vejen, og til Sophia havde vi hentet nogle Ramasjang episoder som podcast. Så var tre af os ihvertfald underholdt😜

Weekenden har udelukkende stået på familietamtam og det har været rigtig dejligt. Både Martins og min familie har været samlet, og selvom man ikke kan nå at tale lige meget med alle, var det dejligt bare at se folk igen.
Pigerne er godt trætte nu, men det er det heller ikke noget at sige til. Der har været mange mennesker de skulle forhold sig til, og er endda blevet passet af nogle, som de stort set ikke kender. Selv det, gik rigtig godt.
Mange fortalte at de følger bloggen, og det er jeg rigtig glad for at høre. Det er trods alt familie og venner der er den primære målgruppe👍
Til alle jer der læser med, så skal i være meget velkomne til at skrive en kommentar, hvis I har lyst😊

Skal vi hamstre noget i Danmark?

Selvom vi jo kun lige er ovre grænsen, kan man ikke altid få det samme i butikkerne, som i Danmark.
Jeg har længe tænkt over hvad jeg ville hamstre med hjem til Tyskland, når vi i aften tager turen til DK.
Helt ærlig- så er listen ikke så lang, hvilket jo bare er dejlig. Noget af det vi gerne ville kunne købe hernede, er:

 • Ordentlig mælk! Alt mælken er langtidsholdbar. Selvom der står ‘Frisch’ på kartonen, kan den altså holde sig i en måned… Derudover er det ret svært at finde mælk der har en fedtprocent under en letmælk. Vi har fundet en enkel butik der har det, men det er sådan noget der ikke engang står på køl, og smager af noget der stået åbent for mange dage i køleskabet.
 • Brød! De har skam rugbrød hernede, og det er egentlig også okay. Igen er det dog langtidsholdbart, og er nok spækket med konserveringsmidler!
 • Engangsvaskeklude – jeg har simpelthen ikke kunne finde nogen – de bruger vådservietter i stedet.
 • Remoulade – jeg har købt noget der hedder remoulade, men jeg tvivler lidt på at det er som i Danmark. Man kan altid tage lidt med herned.
Det var vidst det. Det er rart at det meste er som i Danmark. 
Lige nu er vi på en vandlegeplads. Dejligt når temperaturen er 27 grader. Astrid sover i skyggen og snart skal vi hjem og pakke færdig. Vi ses snart DK.

Mor og far på tur

Da vi ikke har haft Tv og internet, har vi heller ikke kunne følge med i OL.

Alle der kender os, ved vi elsker at se herrehåndbold og har været til flere slutrunde sammen og hver for sig. Derfor var det også ekstra glædeligt da vi for kort tid siden fik internet, hvor vi kunne streame de danske kampe på en tysk tv-stations hjemmeside.
Vi fik set kvart- og semifinale herhjemme. Det er dog ikke helt det samme at sidde to mand, og ingen kommentatorer. Der er ikke så meget stemning. Derfor gik jeg også all in for at få arrangeret en dansker aften med håndboldfinale.
Jeg blev tippet om et sted der viste kampen på storskærm, og fik skrevet rundt i de forskellige Berliner grupper på Facebook.
Der kom omkring 20 danskere. Stemningen var ikke helt som i Danmark, men der blev råbt og hujet lidt, og det var dejligt at komme lidt ud.
Børnene skulle jo så passes mens vi var afsted.
Jeg søgte efter en barnepige i Berlinergrupperne på Facebook, og her var der hurtigt en pige der meldte sig. Fedt.
Det er dog lidt mærkelig at overlade sine børn til en man har kendt i 30 minutter! Det gik dog rigtig godt. Hun fortalte at børnene hurtigt var faldet i søvn og at de havde hygget dem. 
Det bliver ikke sidste gang mor og far tager ud og bliver luftet lidt👍

Hvad skulle man gøre uden google?

Det spørgsmål har jeg tit tænkt på. Og bevares, så mange år har vi heller ikke været på www (kan i huske dengang man skulle skrive det på webadresser?) Inden google og det dejlige internet, måtte man ty til leksikon. Jeg kan huske at vi, som alle andre familier, havde en masse leksikon stående derhjemme på hylden. Jeg mindes dog ikke at vi brugte dem.
I dag forekommer idéen om leksikon helt forkert. Al den viden der er, skulle det kunne stå i en række bøger? Der kommer hele tiden ny viden og hvilken viden er den rigtige? I dag vil man nok også betvivle om der kun er én sandhed.

Nå, det jeg egentlig ville frem til, er mit forbrug af google. Jeg bruger det ret meget. Google maps, google translate og selvfølgelig søgefunktionen.
Søgefunktionen fik vi f.eks. brug for i går. Sophia fjollede rundt med Martin, og faldt pludselig og slog baghovedet i sofabordet. Der kom en god flænge og masser af blod.
Hvad gør man så?
Spørger min gode ven google selvfølgelig. Både om det mon er et sår der skal limes eller syes, og hvad gør man egentlig i sådan en situation her i Tyskland?!
Hvis vi ikke havde google, ved jeg ikke hvad vi havde gjort. En telefonbog måske?
I min søgen fandt jeg en dansk blog, som beskrev hvordan man kommer på skadestuen, og endda hvilken en hun anbefalede, da det altid var der, der var kortest ventetid.
Så to timer efter at Martin og Sophia var taget afsted, var de hjemme igen. Med et limet baghoved, et stort plaster i håret, og beskeden om ingen bad til den unge dame i en uge.
Sophia har det godt – hun har sovet længe i dag, og hygger med ipad.

Tak for hjælpen google – endnu en gang.

Image Source http://www.worldwideinterweb.com/item/6920-the-50-funniest-google-suggestions-ever.html

Ich bin, du bist…

Det der med det tyske sprog. Ja. Jeg skal jo lære det.
Ej, jeg er faktisk forberedt på at blive mega god til tysk. Det er sgu den eneste chance jeg får til det.

Jeg prøver så vidt muligt kun at snakke tysk når jeg er ude, men må engang i mellem slå over på engelsk.
Man lærer stille og rolig nogle hverdagsord og fraser. Nogle ord jeg taget til mig er bl.a. “tüte” (bærepose), “Obergeschoß ” (etage), at det hedder “WIE heißt du” i stedet for “WAS heißt du”, som jeg har sagt her den første måned.

På hvilken måde jeg skal forbedre mit tysk, har jeg endnu ikke besluttet mig for. Det kan både være en sprogskole hvor man har mange timer hver uge – op til 20 timer om ugen. Her er ulempen bare at jeg finder det unødvendigt at sidde og terpe grammatik – igen. Det bliver jeg ikke bedre til at snakke tysk af.
En anden mulighed er at få en tandempartner. En tandempartner er en privatperson man mødes med, som gerne vil lære dansk, og så skiftes man til at snakke tysk/dansk hver gang man mødes, for at få øvet sproget. Her tænker jeg bare at det kræver noget mere af mig – her skal jeg give noget igen, og hvis man nu ikke har en god kemi, kan det hurtigt blive træls. Til gengæld kunne det også blive mega hyggeligt og en god måde at netværke lidt.
Den sidste, umiddelbare, mulighed, er privat undervisning til mig og Martin. Eventuelt finde et par andre danskere der har samme ønske som os, om at snakke en masse tysk, uden at skulle lære grammatik, og så ansætte en til at hjælpe os med dette. Det kræver noget logistik at finde tider hvor vi, underviseren og et evt andet dansk par, kan mødes på.

Vi må se hvad vi finder ud af…
En ting er dog sikkert, det bliver ikke før børnene er kommet i Kita. Vi har endnu ikke fået den “Kitagutschein” som skal til for at børnene kan starte, selvom det blev lovet fra kommunes side i sidste uge.

Billedresultat for deutsch

Siden sidst…

 • Er både Martin og jeg meldt ind i fitness.
 • Har jeg i den forbindelse fundet verdens bedste sportsbh efter 18 års søgen. 18 år siger jeg bare!
 • Har Sophia peget på to kvinder i niqap og spurgt hvorfor de havde sådan noget tøj på. Det et faktisk svært at forklare når religion ikke er et begreb hun kender til.
 • Har vi stadig ikke fået børnenes Kitagutschein 
 • Til gengæld har vi fået vores tyske debetkort
 • Har jeg netshoppet. En del!
 • Er første aftale om besøg fra Danmark kommet i hus og vi glæder os allerede
 • Har vi fået tv’et til at virke. Man skulle så åbenbart bare sætte stikket i. Så nu ser Sophia den tyske pendant til Ramasjang
 • Er jeg virkelig begyndt at kunne lide ordet ‘pendant’
 • Har jeg slet ikke fulgt med i OL. De viser jo ikke noget med danske deltagere i
 • Er jeg kommet frem til, at det faktisk er rigtig hyggeligt at gå hjemme med børnene. Vi er på mindst en legeplads hver dag, og til aften er alle trætte og beskidte
 • Har vi forhåbentlig fået købt de sidste møbler, så vi kan få de sidste kasser pakket ud. Møblerne skal bare lige samles først

Money money money

Efter vi flyttede til Tyskland er vi gået fra 2 indtægter til 1. Heldigvis kender vi alle Tyskland for at være billige på dåsebajere, slik og biler. Derudover et skatten lavere og børnepengene flere.

For at give et indtryk af priserne her i Berlin, har jeg lavet en liste med sammenligninger til danske priser.
Produkt/ pris i Danmark (prisen variere selvfølgelig, men en cirka pris) /pris i Tyskland (omregnet til kr)
Bærepose / 2,50kr / 0,75kr
Pepsi max 1 1/2 l / 10kr / 4,43kr
1 kg havregryn / 10kr / 5,85kr
Parkeringsbøde / 750kr / 75kr
Børnehaveplads til Sophia / 1685kr / 473kr ( og i den tyske er alle måltider inkluderet)
En lejlighedsleje tilsvarende den vi bor i nu. Vores område kan sammenlignes med Frederiksberg. 106 kvm, 4 værelses, 2 år gammel / 19.000kr / 14.000kr
Audi A6 limousine 1,8 / 625.000kr / 314.000kr
Så altså alt fra en fordobling af prisen til en 10-dobling i forhold til Danmark.

Første tur til Danmark

På torsdag sætter vi kurs mod Danmark. Nærmere bestemt Roslev, hvor vi skal til 70 års fødselsdag hos Martins far, og videre til Møgeltønder, hvor den står på fødselsdag hos min nevø.
Det bliver en kort fornøjelse denne gang, men heldigvis kommer pigerne og jeg på en længere tur til Danmark i oktober.

Vi har lidt problemer med bilen. Vi er ved at få tyske plader på, og derfor skulle den synes i dag. Vores meget familievenlige Kia var simpelthen for pimpet til de tyske veje! Både de dioder der er ved forlygterne og det solfilter der sidder på bagruden, må ikke være der.
Det er altså tale om en ganske almindelig standardmodel, købt at mine svigerforældre. Jeg tvivler på at de har fået disse ting tilføjet.
Men anyhow, så er bilen først klar til at vi kan få den på mandag, så vi må leje en bil og kører hjem i.

Vi glæder os selvfølgelig til at komme hjem og se familien, men vi har ikke været væk længe nok, til at vi føler et savn. Det skal nok komme😊

Åh Gud…

hvor tysk har det lov at være?

Jeg tror vi alle har (ok jeg har) en ide om at tysk mode er noget med virkelig dårlig smag.
Da Martin og jeg var på ferie hernede for mange år siden, kan jeg huske at jeg overhovedet ikke shoppede noget, da jeg syntes det hele var lidt for tysk ( daaah vi er i Tyskland). Sådan har jeg det måske lidt igen
Denne gang vil jeg dog også mene, at det er fordi jeg ikke VED hvor jeg skal gå hen og shoppe – primært til børnene. Så da børnene starter i Kita i morgen og de skal have hjemmesko med, så var løsningen selvfølgelig Deichmann.
Ikke et ondt ord om Deichmann, et af de eneste steder mine elefantfødder kan passe sko, men de hjemmesko vi købte til pigerne SKREG på, at det var tysk. Gud hvor var de grimme. Jeg købte dem kun, velvidende om at de kun skulle bruges i deres Kita, og der har alle de andre børn sikkert tilsvarende grimme hjemmesko🙈

Jeg savner virkelig gode danske mærker til børnene. Jeg må bestille noget hjem til mine forældre, til næste gang vi kommer.
Indtil da, må jeg nøjes med det tyske og ellers ty til H&M og Zara og ellers på jagt efter fede tyske mærker.